2016-01-07----- [Lüske / Chidda] <TELEGRAAF> "Bewoners vrijplaats mogen blijven" ||| "Residents free-space may stay"

(Ingang van een kraakpand op het ADM-terrein aan de Hornweg Amsterdam. Foto: ANP)

Bewoners culturele vrijplaats mogen blijven

07 JAN 2016

AMSTERDAM - De bewoners van het ADM-terrein, een culturele vrijplaats in het Westelijk Havengebied van Amsterdam, mogen daar voorlopig blijven zitten. Een ontruiming heeft grote gevolgen voor de bewoners en de veertig bedrijven en stichtingen die er gevestigd zijn, besliste de rechtbank in Amsterdam.

Het voormalige terrein van de ADM (Amsterdamse Droogdok Maatschappij) is al sinds 1997 door zo'n 124 bewoners gekraakt ,,die invulling willen geven aan de laatste culturele vrijplaats van Amsterdam''. De eigenaren van het terrein hadden een rechtszaak aangespannen tegen de bewoners om er een scheepswerf en haven te vestigen.

Volgens de rechtbank zijn de plannen nog onvoldoende concreet en reëel. ,,Er zijn slechts voornemens gepresenteerd en met de aanvraag van de benodigde vergunningen is nog niet begonnen. Omdat de procedure voor de vergunningen lang kan duren, bestaat het risico dat het terrein nog ongerechtvaardigd lang leeg blijft staan.''

Hierdoor weegt het belang van de bewoners zwaarder, stelt de rechter. Sommigen zijn er geboren en ,,in de loop der jaren is er een gemeenschap ontstaan.'' Op het ADM-terrein leven mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten met verschillende achtergronden, waaronder kinderen, gepensioneerden, theatermakers, acteurs, muzikanten en levensgenieters. Ze organiseren festivals, concerten en workshops.

 

=============================================================

Originele artikel in De Telegraaf staat hier ||| Original article in De Telegraaf here

=============================================================

 

Residents cultural free-space may stay

De bewoners van het ADM-terrein, een culturele vrijplaats in het Westelijke Havengebied van Amsterdam, mogen daar voorlopig blijven zitten. Een ontruiming heeft grote gevolgen voor de bewoners en de veertig bedrijven en stichtingen die er gevestigd zijn, besliste de rechtbank in Amsterdam.

Het voormalige terrein van de ADM (Amsterdamse Droogdok Maatschappij) is al sinds 1997 door zo'n 124 bewoners gekraakt die 'invulling willen geven aan de laatste culturele vrijplaats van Amsterdam'.

De eigenaren van het terrein hadden een rechtszaak aangespannen tegen de bewoners om er een scheepswerf en haven te vestigen.

Volgens de rechtbank zijn de plannen nog onvoldoende concreet en reëel. 'Er zijn slechts voornemens gepresenteerd en met de aanvraag van de benodigde vergunningen is nog niet begonnen. Omdat de procedure voor de vergunningen lang kan duren, bestaat het risico dat het terrein nog ongerechtvaardigd lang leeg blijft staan.'

Hierdoor weegt het belang van de bewoners zwaarder, stelt de rechter. Sommigen zijn er geboren en 'in de loop der jaren is er een gemeenschap ontstaan.' Op het ADM-terrein leven mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten met verschillende achtergronden, waaronder kinderen, gepensioneerden, theatermakers, acteurs, muzikanten en levensgenieters. Ze organiseren festivals, concerten en workshops.